И Франция, и Китай смятат, че е твърде рано за мирни преговори във войната на

...
И Франция, и Китай смятат, че е твърде рано за мирни преговори във войната на
Коментари Харесай

Макрон: Сега не е време за преговори между Русия и Украйна

И Франция, и Китай смятат, че е прекомерно рано за мирни договаряния във войната на Русия против Украйна, защото " през днешния ден времето е военно ". Това съобщи френският президент Еманюел Макрон в изявление за Les Echos на 9 април.

" В момента тече военна фаза. Украинците се съпротивляват, а ние им оказваме помощ. Сега не е време за договаряния, даже и да ги приготвяме и даже в случай че би трябвало да създадем основа ", сподели той три дни след срещата си с китайския президент Си Дзинпин.

" Това е задачата на този разговор с Китай: да се консолидират общите подходи. Един от тях е поддръжка за правилата на Устава на Организация на обединените нации. Второ - ясно увещание по отношение на нуклеарната мощ, от Китай зависи да извлече последствията от обстоятелството, че президентът Путин разположи нуклеарни оръжия в Беларус няколко дни откакто пое ангажимент да не го прави. Трето - доста ясно увещание за филантропичното право и отбраната на децата. И четвърто - желанието за реализиране на дълготраен мир посредством договаряния ", добави Макрон пред Les Echos.

" Отбелязвам, че президентът Си Дзинпин приказва за европейската архитектура за сигурност. Но не може да има европейска архитектура за сигурност, до момента в който в Европа има завладени страни или замразени спорове. Така че виждате, че от всичко това се обрисува една обща матрица. Приоритет ли е Украйна за китайската дипломация? Може би не. Но този разговор дава опция да се смекчат мненията, които чухме, за някаква форма на блаженство от страна на Китай във връзка с Русия ", съобщи френският държавен глава.

Макрон добави, че негов приоритет е обединена Европа и счита, че е показал това по време на визитата си в Китай дружно с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Той засегна и темата с Тайван: „ Ние, европейците, би трябвало да се събудим. Наш приоритет е да не се приспособяваме към дневния ред на останалите във всички райони по света “. Според него Европа не би трябвало да се преценява със Съединени американски щати и Китай и в случай че спорът сред тях се разрасне, „ няма да имаме нито времето, нито средствата да финансираме стратегическата си автономност и ще се превърнем във васали “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР